Dan Harris’e ilk defa Netflix’de izlediğim “Minimalism: A Documentary About the Important Things” belgeselinde denk gelmiştim. Belgeselde yer alan konuşmalarında %10 Daha Mutlu (10% Happier) kitabının yazarı olduğu görmüş ve kitabı merak etmiştim. Kitap 11 Mart 2014’de yayınlanmış olmasına rağmen Türkçeye 2017 yılında çevrildi ve Pegasus Yayınları tarafından 2017 yılının Eylül ayında piyasaya sürüldü. Ben de merak ettiğim bu kitabı hemen edinerek, okuma listeme aldım.
Kitap özeline indiğinizde aslında bir otobiyografiden ibaret. Özfarkındalığın artması ve kendini keşif yolculuğunda yol gösterme öğelerini de içinde barındırıyor. İşin içerisinde bilim, kişisel gelişim ve bolca meditasyon öğelerine rastlamak mümkün.
Dan Harris, 7 Haziran 2004’de canlı yayında yaşadığı panik atak kriziyle kitaba başlıyor. Kitabı okurken, süreç içerisinde yaşadığı iç savaşı tüm derinliklerine kadar hissetmeniz mümkün. Yaşadığı sıkıntılı süreçlerin ardından, hemen hemen hepimizin yaptığı gibi anlam arayışı yolculuğuna çıkıyor. Bu süreçte birçok kişisel gelişim uzmanıyla bir araya geliyor, sayısız kitap okuyor, sayısız etkinliğe katılıyor ama sonuç hepimizin yaşadığı gibi koca bir hiçten ibaret.
Meditasyon süreçlerine girdiğinde de aklındaki birçok soru işaretini ortaya koyan Harris, sorgulayıcı karakterinden ötürü hemen hemen her durumu sorguluyor. Örneğin, Budizm mutlu olmakla alakalı olmasına rağmen, Budizm’in ünlü beyanlarından birinin “Hayat acı ve ıstıraptan ibarettir” sözü gibi. Ardından arayışlara devam ederken, Sam Harris’le konuşması ve onu Joseph Goldstein’le tanıştırması tam bir dönüm noktası. Harris’in bu aşamada Goldstein’in kampında 10 günlük inzivaya çekilmesi ve bu süreci tüm detaylarıyla anlatması, okurken sizi o meditasyon ortamına çekiyor.
Tüm bu sürecin sonunda Dan Harris, %100 Mutlu olmanın yolunu bulamamış olsa da, en azından %10 Daha Mutlu olmanın yolunun meditasyondan geçtiğini söylüyor. Kitabın ismi arkadaşlarının meditasyon sürecinden sonra mutlu olup olmamalarını sorduğunda verdiği cevaptan geliyor. – %10 Daha Mutlu. Aslında kitabın ismi “Kafamdaki Pisliğin Sesi” olacakmış ama ahlak kurallarına uymadığı için Harris bundan vazgeçmiş. Mutluluk kavramı insandan insana değişiklik gösteriyor. Kimimiz ufak şeylerden mutlu olabiliyorken, kimimiz de mutlu olabilmek için büyük değişikliklere ya da erişmesi zor olan şeylerin getirdiği hazzı bekliyoruz. Harris, bu kitabında mutluluk arayışını meditasyon yaparak bulduğunu ve bu yöntemin onu en azından %10 daha mutlu yaptığını söylüyor. Peki ya sizce %10 Daha Mutlu olabilmek için ne yapmak gerekiyor?